Tuesday , December 12 2017
Recent Question Papers
Home » Lok Sewa Aayog » Solved PSC Question Paper of Exam 2072 | Computer Operator | 2072-03-05 | Lok Sewa Aayog

Solved PSC Question Paper of Exam 2072 | Computer Operator | 2072-03-05 | Lok Sewa Aayog

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers
Public Service Commission
Competitive Written Exam 2072
Computer Operator 2072-03-05
Exam Date: 2072-03-05
Time: 45 minutes
FM: 50
Key: B

 

Solved Question Paper Of PSC Computer Operator 2072.
Objective Questions (50 x 1 = 50 marks)

1. Which function will calculate the number of workdays between 6/9/2004 and 8/12/2004 ?

a. Workday
b. Date
c. Networkdays
d. All of the above
Answer: c. Networkdays

2. Which button do you click to add up a series of numbers?

a. The autosum button
b. The formula button
c. The quicktotal button
d. The total button
Answer: a. The autosum button

3. Which command will you choose to convert a column of data into row?

a. Cut and Paste
b. Edit>Paste Special> Transpose
c. Both of above
d. None of above
Answer: b. Edit>Paste Special> Transpose

4. Which of the following is an example of relative cell address?

a. B9
b. D$9
c. $F5
d. $M$2
Answer: a. B9

5. …….. is a collection of data stored in a standardized format, designed to be shared by multiple users.

a. Database
b. Record
c. Database Management System
d. Relation
Answer: a. Database

6. The Column of a table is referred to as the …….

a. Tuple
b. Attribute
c. Entity
d. Degree
Answer: b. Attribute

7. A Field or group of fields that uniquely identifies every roe of a table is…….

a. Primary Key
b. Foreign Key
c. Hot Key
d. Access key
Answer: a. Primary Key

8. Which is the best file organization when data is frequently added or deleted from a file?

a. Sequential
b. Direct
c. Index sequential
d. None of Above
Answer: b. Direct

9. …….. Operator is used to compare a value to a list of literals values that have been specified.

a. Like
b. Compare
c. Between
d. In
Answer: d. In

10. What is the default extension of PowerPoint Presentation?

a. Prn
b. doc
c. Docx
d. Ppt
Answer: d. Ppt

11. Which key is used to view slide show?

a. F1
b.F2
c. F5
d. F1o
Answer: c. F5

12. Which file format can be added to a powerpoint show?

a. .jpg
b. .gif
c. .wav
d. All of the above
Answer: d. All of the above

13. Full form of HTML is …..

a. Hypertext Markup Language
b. HoTMail
c. Hyoertext Mail Language
d. All of the Above
Answer: a. Hypertext Markup Language

14. ….. is a standalone tag (i.e. doesnot have closing tag).

a. <font>
b. <hr>
c. <b>
d. <table>
Answer: b. <hr>

15. To set the Background color we use:

a. <Body text=”Color”>
b. <Body=”color”>
c. <Body bgcolor=”color”>
d. All of the above
Answer: c. <Body bgcolor=”color”>

16. Numbers are stored and transmitted inside a computer in …..

a. Binary form
b.  ASCII Code form
c. Decimal form
d. Alphanumeric form
Answer: a. Binary form

17. Each IP packet must contain

a. Only source address
b. Only destination address
c. Source and destination address
d. Source or destination address
Answer: c. Source and destination address

18. How many bits are there in the Ethernet address?

a. 64 bits
b. 48 bits
c. 32 bits
d. 16 bits
Answer: b. 48 bits

19. A central computer surrounded by one of more satellite computers is called a

a. bus network.
b. ring network
c. star network
d. All of the above
Answer: c. star network

20. The two types of record access methods are:

a. Sequential and random
b. Sequential and indexed
c. Direct and immediate
d. Online and real time
Answer: a. Sequential and random

21. The least significant bit of the binary number, which is equivalent to any odd decimal number is:

a. 0
b. 1
c. 1 or 0
d. 3
Answer: a. 0

22. Laptop computers use:

a. CRT Display
b. LCD display
c. SSGA displays
d. None of the previous
Answer: b. LCD display

23. A hard copy would be prepared on a

a. Line printer
b. dot matrix printer
c. Typewriter terminal
d. All of the above
Answer: d. All of the above

24. Fifth generation computer is also known as

a. Knowledge information processing system
b. Very large scale integration (VLSI)
c. Both of above
d. None of above
Answer: a. Knowledge information processing system

25. Reading data is performed in magnetic disk by

a. Read/write heads
b. Sectors
c. Track
d. Lower surface
Answer: a. Read/write heads

26. Which of the following is not a type of software?

a. System software
b. Application Software
c. Utility Software
d. Entertainment software
Answer: d. Entertainment software

27. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is

a. On-line thesaurus
b. Multiprogramming
c. Overlapped processing
d. Outline processor
Answer: c. Overlapped processing

28. A Hybrid computer

a. Resembles digital computer
b. Resembles analog computer
c. Resembles both a digital and analog computer
d. None of the above
Answer: c. Resembles both a digital and analog computer

29. The personal computer industry was started by

a. IBM
b. Apple
c. Compaq
d. HCL
Answer: a. IBM

30. Which is the operating system program?

a. Windows
b. Ms-word
c. MS-excel
d. Ms-PowerPoint
Answer: a. Windows

31. Format command is used to

a. Prepare a blank disk
b. Create a new blank disk from a used one
c. Both of above
d. None of the above.
Answer: c. Both of above

32. Function of operating system

a. Memory Management
b. Document preparation
c. web page designing
d. All of above
Answer: a. Memory Management

33. Full form of MS-DOS is

a. Micro System disk Operating System
b. Micro Simple Disk Operating System
c. Microsoft Disk Operating System
d. Micro Sort Disk Operating System
Answer: c. Microsoft Disk Operating System

34. In Windows system, if the displayed system time and date system is wrong you can Reset it using

a. Write
b. Calendar
c. Card file
d. Control Panel
Answer: d. Control Panel

35. Page formatting which is used frequently in future is saved as ….

a. Master document
b. Theme
c. Cross-reference
d. Template
Answer: d. Template

36. Shortcut key for manual column break in ms word.

a. Ctrl + Enter
b. Shift + spacebar
c. Ctrl + Shift+ Enter
d. Alt + Enter
Answer: c. Ctrl + Shift+ Enter

37. Ctrl + Shift + D

a. Double Paragraph Spacing
b. Delete Current word
c. Dotted Underline
d. Double Underline
Answer: d. Double Underline

38. Which of the following is feature of MS-word?

a. Drag and Drop
b. Text Wrap
c. Find and replace
d. All of the above.
Answer: d. All of the above.

39. ….. increases the readability of text

a. Save
b. Bullet and numbering
c. Thesaurus
d. Help
Answer: b. Bullet and numbering

40. Which is not the type of indent available in ms-word?

a. Right Indent
b.  Left Indent
c. Center Indent
d. Hanging indent
Answer: c. Center Indent

41. Page numbering is inserted as……

a. Footnote
b. Endnote
c. Footer
d. None of above
Answer: c. Footer

42. Leader character is associated with

a. Bullet & numbering
b.  Gutter
C. Indent
d. Tab
Answer: d. Tab

43. Pressing F8 key for three times selects

a. A word
b. A sentence
c. A Paragraph
d. Entire document.
Answer: b. A sentence

44. Which of the following is graphics solution for word processors?

a. Clipart
b. WordArt
c. Drop Cap
d. All of the above
Answer: a. Clipart 

45. Which of the following options is not available to remove arrows of formula Auditing?

a. Remove precedent Arrows
b. Remove Dependent arrows
c. Remove All Arrows
d. Remove all arrows for this cell
Answer: d. Remove all arrows for this cell

46. The minimum and maximum value you can set for save Auto Recovery Info in electronic spreadsheet are

a. 1 and 120 minutes
b. 0 and 120 minutes
c. 2 and 60 minutes
d. 1 and 1o minutes
Answer: a. 1 and 120 minutes

47. Formatting a cell in Currency, you can specify

a. Decimal places
b. Currency Symbol
c. Both of above
d. None of above
Answer: c. Both of above

48. What term refers to a specific set of values saved with the workbook?

a. Range
b. Scenario
c. Trend line
d. What-if-analysis
Answer: b. Scenario

49. To insert three columns between columns D and E you would

a. Select column D
b. Select column E
c. Select Columns E,F and G.
d. Select columns D, E and F
Answer: c. Select Columns E,F and G.

50. You can add an image to a template by clicking the insert picture from file button on the…….. toolbar

a. Standard
b. Formatting
c. Drawing
d. Picture
Answer: d. Picture

Check Also

Solved PSC Question Paper of Exam 2071 | Computer Operator (Bibidh Sewa) | 2071-02-15 | Lok Sewa Aayog

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers Public Service Commission Competitive Written Exam 2071 Computer …

One comment

  1. how to download from in this side? i can not see in any option for download? please give suggestion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *