Tuesday , December 12 2017
Recent Question Papers
Home » Lok Sewa Aayog » Solved PSC Question Paper of Exam 2071 | Computer Operator (Bibidh Sewa) | 2071-02-15 | Lok Sewa Aayog

Solved PSC Question Paper of Exam 2071 | Computer Operator (Bibidh Sewa) | 2071-02-15 | Lok Sewa Aayog

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers
Public Service Commission
Competitive Written Exam 2071
Computer Operator (Bibidh Sewa) 2071-02-15
Exam Date: 2071-02-15
Time: 45 minutes
FM: 50
Key: D

Solved Question Paper Of PSC Computer Operator (Bibidh Sewa) 2071.
Objective Questions (50 x 1 = 50 marks)

1. The PID of kernel process is

a. Undefined
b. 0
c. 1
d. 3
Answer: b) 0

2. GUI based operating system is

a. Windows
b. Linux
c. Both a and b
d. DOS
Answer: c) Both a and b

3. Virtual memory is

a. An extremely large main memory
b. An extremely large secondary memory
c. An illusion of extremely large secondary memory
d. A type of memory used in super computer
Answer: c) An illusion of extremely large secondary memory

4. Which is not the state of process

a. Blocked
b. Running
c. Ready
d. Privileged
Answer: d) Privileged

5. The key F12 opens a

a. Save As dialog box
b. Open dialog box
c. Save dialog box
d. Close dialog box
Answer: a) Save As dialog box

6. Which file starts MS Word?

a. Winword.exe
b. Word.exe
c. Msword.exe
d. Word2003.exe
Answer: a) Winword.exe

7. Which of the following is not a type of page margin?

a. Left
b. Right
c. Center
d. Top
Answer: c) Center

8. Portrait and landscape are

a. Page orientation
b. Paper size
c. Page layout
d. All of above
Answer: a) Page orientation

9. Which of the following is not a font style?

a. Bold
b. Italics
c. Regular
d. Superscript
Answer: d) Superscript

10. Borders can be applied to

a. Cells
b. Paragraph
c. Text
d. All of above
Answer: d) All of above

11. What is the purpose of inserting header and footer in document

a. To enhance the overall appearance of document
b. To mark the start and ending of page
c. To make large document more readable.
d. To allow page headers and footers appear on document when printed
Answer: d) To allow page headers and footers appear on document when printed

12. Which of the following function key activates the speller

a. F5
b. F7
c. F9
d. Shift+F7
Answer: b) F7

13. Thesaurus tool in MS Word is used for

a. Spelling suggestions
b. Grammar options
c. Synonyms and antonyms
d. All of above
Answer: c) Synonyms and antonyms

14. A bookmark is an item or location in document that you identify as a name for future reference. Which of the following task is accomplished by using bookmarks

a. To add anchors in web page
b. To mark the ending of a paragraph of document
c. To quickly jump to specific location in document
d. To add hyperlinks in web page
Answer: c) To quickly jump to specific location in document

15. Which of the following is not correct method of editing the cell content?

a. Press the Alt key
b. Press the F2 key
c. Click the formula bar
d. Double click the cell
Answer: a) Press the Alt key

16. Which command will you choose to convert a column of data into row?

a. Cut and paste
b. Edit » Paste Special » Transpose
c. Both of above
d. None of above
Answer: b) Edit » Paste Special » Transpose

17. What is the shortcut key to replace a data with another in sheet?

a. Ctrl + R
b. Ctrl + Shift + R
c. Ctrl + H
d. Ctrl + F
Answer: c) Ctrl + H

18. Which of the following action removes a sheet from workbook?

a. Select the sheet, then choose edit » Delete Sheet
b. Select the sheet, then choose Format » Sheet » Hide
c. Both of above
d. None of above
Answer: a) Select the sheet, then choose edit » Delete Sheet

19. To remove the content of selected cells, you must issue _____ command

a. Edit » Delete
b. Edit » Clear » Contents
c. Edit » Clear » All
d. Data » Delete
Answer: b) Edit » Clear » Contents

20. In a worksheet you can select

a. The entire worksheet
b. Rows
c. Columns
d. a, b and c
Answer: d) a, b and c

21. When the formula bar is activated you can see

a. The Edit Formula button
b. The Cancel button
c. The Enter button
d. All of above
Answer: d) All of above

22. You can activate a cell by

a. Pressing the Tab key
b. Clicking the cell
c. Pressing an arrow key
d. All of above
Answer: d) All of above

23. You can add a hyperlink to your worksheet by pressing

a. Alt+K
b. Ctrl+H
c. Ctrl+K
d. Ctrl+Shift+K
Answer: c) Ctrl+K

24. Each excel file is called a workbook because

a. It can contain text and data
b. It can be modified
c. It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
d. You have to work hard to create it
Answer: c) It can contain many sheets including worksheets and chart sheets

25. The master list of an indexed file

a. Is sorted in ascending order
b. Contains only a list of keys and record numbers
c. Has a number assigned to each record
d. Both b and c
Answer: c) Has a number assigned to each record

26. A locked file can be

a. Accessed by only one user
b. Modified by users with the correct password
c. Is used to hide sensitive information
d. Both b and c
Answer: d) Both b and c

27. Manager’s salary details are hidden from the employee. This is

a. Conceptual level data hiding
b. Physical level data hiding
c. External level hiding
d. None of above
Answer: c) External level hiding

28. Which of the following products is relational DBMS?

a. FoxPro
b. Oracle
c. Dbase – II
d. None
Answer: b) Oracle

29. The following are functions of a DBMS except

a. Creating and processing forms
b. Creating databases
c. Processing data
d. Administrating databases
Answer: a) Creating and processing forms

30. This task pane shows the design that is currently being used in a presentation

a. Slide Style
b. Slide Design
c. Slide Format
d. Slide Show
Answer: b) Slide Design

31. ____ refers to the way things are arranged on a slide

a. Slide Layout
b. Slide Design
c. Slide Transition
d. Rehearse
Answer: a) Slide Layout

32. To insert a new slide in current presentation, we can choose ____

a. Ctrl + M
b. Ctrl + N
c. Ctrl + O
d. Ctrl + F
Answer: a) Ctrl + M

33. In HTML, URL is used to ____

a. Create a frame document
b. Create an image map in webpage
c. Customize the image map in the webpage
d. Identify a name or a resource on the Internet
Answer: d) Identify a name or a resource on the Internet

34. CSS is an acronym for

a. Cascading Style Sheet
b. Custom Style Sheet
c. Cascading System Sheet
d. None of above
Answer: a) Cascading Style Sheet

35. Who invented World Wide Web (WWW)?

a. Blaise Pascal
b. Charles Babbage
c. Herman Hollerith
d. Tim Berners Lee
Answer: d) Tim Berners Lee

36. Which technology is used in compact disk?

a. Mechanical
b. Electrical
c. Electromagnetic
d. Laser
Answer: d) Laser

37. Which of the following is the largest hardware manufacture?

a. IBM
b. Seagate
c. Microsoft
d. 3M
Answer: a) IBM

38.  Memory disk is made up of:

a. Set of wires
b. Set of circuit
c. Large number of cells
d. All of above
Answer: c) Large number of cells

39. Which device is used to backup the data?

a. Floppy disk
b. Tape
c. Network drive
d. All of above
Answer: d) All of above

40. A Set of flip flop integrated together is called

a. Counter
b. Adder
c. Register
d. None of the above
Answer: c) Register

41. Which of the following have fastest access time?

a. Semiconductor memory
b. Magnetic disk
c. Magnetic tape
d. Compact disk
Answer: a) Semiconductor memory

42. The second generation computer was based on

a. Vacuum tube
b. Silicon chips
c. Transistors
d. Bio-chips
Answer: c) Transistors

43. Who invented Analytical Engine

a. Blaise Pascal
b. George Bool
c. Charles Babbage
d. Dr. Herman Hollerith
Answer: c) Charles Babbage

44. Through which device the main components of computer communicate?

a. Keyboard
b. System bus
c. Memory
d. Monitor
Answer: b) System bus

45. What do you call a single point in a computer screen?

a. Cell
b. Element
c. Pixel
d. Bit
Answer: c) Pixel

46. The BIOS is an abbreviation of

a. Basic Input Output System
b. Best Input Output System
c. Basic Input Output Symbol
d. Base Input Output System
Answer: a) Basic Input Output System

47. Which access method is used to access cassette tape?

a. Direct
b. Sequential
c. Both of above
d. None of above
Answer: b) Sequential

48. One nibble equals to

a. One bit
b. Two bits
c. Four bits
d. Sixteen bits
Answer: c) Four bits

49. After copying the content, how many times you can paste it?

a. One
b. Sixteen
c. Thirty-two
d. Many
Answer: d) Many

50. In UNIX the status of the process may be

a. Running
b. Orphan
c. Sleeping
d. All of the above
Answer: d) All of the above

Check Also

Solved PSC Question Paper of Exam 2070 | Computer Operator (Bibidh Sewa) | 2070-01-28 | Lok Sewa Aayog

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers Public Service Commission Competitive Written Exam 2070 Computer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *