Tuesday , December 12 2017
Recent Question Papers
Home » Lok Sewa Aayog » Solved PSC Question Paper of Exam 2070 | Computer Operator (Bibidh Sewa) | 2070-01-28 | Lok Sewa Aayog

Solved PSC Question Paper of Exam 2070 | Computer Operator (Bibidh Sewa) | 2070-01-28 | Lok Sewa Aayog

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers
Public Service Commission
Competitive Written Exam 2070
Computer Operator (Bibidh Sewa) 2070-01-28
Exam Date: 2070-01-28
Time: 45 minutes
FM: 50
Key: D

Solved Question Paper Of PSC Computer Operator (Bibidh Sewa) 2070.
Objective Questions (50 x 1 = 50 marks)

1. A small or intelligent device is so called because it contains within it a

a. Computer
b. Microcomputer
c. Programmable
d. Sensor
Answer: d) Sensor

2. Each IP packet must contain

a. Only source address
b. Only destination address
c. Source and destination address
d. Source or destination address
Answer: d) Source or destination address

3. The two basic types of record access methods are

a. Sequential and random
b. Sequential and indexed
c. Direct and immediate
d. Online and realtime
Answer: a) Sequential and random

4. Which of the following memories needs refresh

a. SRAM
b. DRAM
c. ROM
d. All of above
Answer: b) DRAM

5. First Generation computers used to have processing speed in

a. Microsecond
b. Millisecond
c. Nanosecond
d. Picosecond
Answer: b) Millisecond

6. USB stands for

a. Unique serial bus
b. Unique save data
c. Universal serial bus
d. Ultra serial bus
Answer: c) Universal serial bus

7. Which of the following is an example of operating system

a. DOS
b. OS/2
c. Unix
d. All of Above
Answer: d) All of Above

8. Which one is not an output device

a. Printer
b. Keyboard
c. Monitor
d. None of above
Answer: b) Keyboard

9. Which of the following looses its contents when the computer is turned off

a. RAM
b. ROM
c. PROM
d. All of above
Answer: a) RAM

10. CPU consists of

a. ALU
b. CU
c. MU
d. All of above
Answer: d) All of above

11. What is the main objective of IT Policy 2000

a. To increase employment
b. To build knowledge based society
c. To established knowledge based indistry
d. All of the above
Answer: d) All of the above

12. Which of the following is network topology

a. BUS
b. Star
c. Both of above
d. None of above
Answer: c) Both of above

13. WAN stands for

a. Widely accessible network
b. Wide area network
c. Wire & network
d. Wire Accessible Network
Answer: b) Wide area network

14. FAT and NTFS in Windows is type  of

a. Disk tool
b. Storage format
c. Internal windows command
d. Utilities
Answer: b) Storage format

15. The principle of locality of reference justifies the use of

a. Virtual memory
b. Interrupts
c. Main memory
d. Cache memory
Answer: d) Cache memory

16. Multi-tasking and multi-threading is used in

a. Windows XP
b. Windows 2000
c. Linus
d. All of above
Answer: a) Windows XP

17. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is

a. On-line thesaurus
b. Multi-programming
c. Over lapped processing
d. Outline Processor
Answer: c) Over lapped processing

18. While booting how many types of system files will load into RAM?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 1
Answer: a) 2

19. Which menu you have to click if you want to print a document

a. Edit
b. Format
c. File
d. View
Answer: c) File

20. Which one of the following is short-cut key of cut?

a. Ctrl+x
b. Ctrl+v
c. Alt+x
d. Ctrl+c
Answer: a) Ctrl+x

21. Alignment can be found inside the

a. Font
b. Background
c. Paragraph
d. Page setup
Answer: c) Paragraph

22. From where do you install font?

a. Font icon of control panel
b. Font option of format menu
c. Options submenu of Tools menu
d. None of the above
Answer: a) Font icon of control panel

23. Which one is not found in Edit menu

a. Find
b. Copy
c. Replace
d. Print
Answer: d) Print

24. To change case, which menu you have to click?

a. File
b. Edit
c. View
d. Format
Answer: d) Format

25. What is the file extension of MS Word document?

a. Dot
b. Doc
c. Dom
d. Txt
Answer: b) Doc

26. What is the shortcut key for thesaurus

a. F7
b. Shift+F7
c. Ctrl+t
d. Alt+t
Answer: b) Shift+F7

27. Electronic spreadsheet is also known as

a. Data processor
b. Word processor
c. Presentation package
d. None of above
Answer: d) None of above

28. The contents of a cell may also be edited by pressing

a. F1
b. F2
c. F3
d. F4
Answer: b) F2

29. Which one of the following is the extension of Excel

a. Exl
b. Xcl
c. Xls
d. Exe
Answer: c) Xls

30.  In order to add comment in cell one can use following steps

a. Edit -> Comment
b. Comment -> Edit
c. Insert -> Comment
d. Comment -> Insert
Answer: c) Insert -> Comment

31. Type of data in a cell of a worksheet can be of

a. Label
b. Value
c. Formula
d. All of above
Answer: d) All of above

32. What do you use to create a chart

a. Chart Wizard on toolbar
b. Insert -> chart on menubar
c. Insert -> Diagram on menubar
d. Both A & B
Answer: d) Both A & B

33. Multiple calculation can be made in a single formula by using

a. Complex formul
b. Array formula
c. Composite formula
d. All of the above
Answer: b) Array formula

34. How do you protect your Excel sheet?

a. Tool -> Option -> Password
b. Tool -> Protection -> Protect Sheet -> Password
c. Both A & B
d. None of the above
Answer: b) Tool -> Protection -> Protect Sheet -> Password

35. Which of the following is not a database application

a. Excel
b. Access
c. My SQL
d. Oracle
Answer: a) Excel

36. A row in a table is also known as

a. A record
b. A field
c. A data type
d. None of the above
Answer: a) A record

37. Which of the following best describes a query

a. A query enables people to enter or view data in your database easily
b. A query summarizes of prints data
c. A query retrieves data that satisfies conditions that you set
d. All of the above
Answer: c) A query retrieves data that satisfies conditions that you set

38. The query “SELECT * FROM employee ” returns

a. All rows from table employee
b. All rows from table employee where ‘*’character is present
c. All rows from employee starting from ‘*’
d. None of the above
Answer: a) All rows from table employee

39. Instructions and memory are

a. Character code
b. Binary codes
c. Binary word
d. All of these
Answer: b) Binary codes

40. In MS Access … presents data in a way similar to an excel spreadsheet

a. Datasheet view
b. Design view
c. Print preview
d. Layout preview
Answer: a) Datasheet view

41. A field that uniquely identifies a record is called a

a. Main field
b. Header
c. Key field
d. None of above
Answer: c) Key field

42. …. is used to speed up data retrieval

a. Indexing
b. Speeding
c. Referencing
d. Listing
Answer: a) Indexing

43. A …. Is the readymade styles that can be used for presentation in MS PowerPoint

a. Auto style
b. Wizard
c. Pre-format
d. Template
Answer: d) Template

44. To enter speaker’s comments one has to be in which view

a. Normal
b. Slide sorter
c. Slide show
d. Note page view
Answer: d) Note page view

45. To use the same fonts & bullet styles on all your text slides you can

a. Set them on the slide master
b. Set them on the title master
c. Set them in the auto-content wizard
d. Select all of the slides thumbnails & use the formatting toolbar to set the fonts & bullets
Answer: a) Set them on the slide master

46. The effect that looks like the new slide is pushing the old one off the screen is an example of

a. Slide animation
b. Slide transition
c. Slide presentation
d. All of the above
Answer: b) Slide transition

47. The MS PowerPoint save PowerPoint file as following extension

a. .ptt
b. .ppt
c. .ppp
d. .ptp
Answer: b) .ppt

48. What is the full form of ‘www’ in ‘www.gmail.com’

a. World Wide Web
b. World Wide Writing
c. Whole World Web
d. Wild Wild West
Answer: a) World Wide Web

49. What is the correct tag to add a hyperlink in html page?

a. < a href=’Target’ > link text < /a >
b. < link src=’Source’ > link text
c. < a scr=’Target’ > link text < /a >
d. < a name=’Target’ > link text < /a >
Answer: a) < a href=’Target’ > link text < /a >

50. To draw a horizontal line in html we use

a. < +r >
b. < hr >
c. < HL >
d. < lh >
Answer: b) < hr >

Check Also

Solved PSC Question Paper of Exam 2071 | Computer Operator (Bibidh Sewa) | 2071-02-15 | Lok Sewa Aayog

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers Public Service Commission Competitive Written Exam 2071 Computer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *