Tuesday , December 12 2017
Recent Question Papers
Home » Lok Sewa Aayog » Solved Lok Sewa Aayog Question Paper of Exam 2072 | Assistant Computer Operator

Solved Lok Sewa Aayog Question Paper of Exam 2072 | Assistant Computer Operator

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers
Public Service Commission
Competitive Written Exam 2072
Assistant Computer Operator 2072-03-29
Exam Date: 2072-03-29
Time: 45 minutes
FM: 50
Key: C

Solved Question Paper Of PSC Assistant Computer Operator 2072.
Objective Questions (50 x 1 = 50 marks)

1. What happens when you click on insert >> picture>> clip art?
a. It inserts a clipart picture into document
b. It lets you choose clipart to insert into document
c. It opens clip art task pan
d. None of the above
Answer: c. It opens clip art task pan

2. In word, the mailing list is known as the ____.
a. Data sheet
b. Source
c. Data source
d. Sheet
Answer: c. Data source

3. From which menu you can insert header and footer?
a. Insert menu
b. View menu
c. Format menu
d. Tools menu
Answer: b. View menu

4. Which of the following line spacing is invalid?
a. Single
b. Double
c. Triple
d. Multiple
Answer: c. Triple

5. Which operation you will perform if you need to move a block of text?
a. Copy and paste
b. Cut and paste
c. Paste and delete
d. Paste and cut
Answer: b. Cut and paste

6. MS Office provides help in many ways, which of these is one of them ?
a. What is this?
b. Office Assistant
c. Help menu
d. All of the above
Answer: d. All of the above

7. Which of the following is NOT available in spread sheet?
a. Statistical Function
b. Mail merge facility
c. What-if analysis
d. Pivot table
Answer: b. Mail merge facility

8. Which of the following is NOT a logical operator?
a. >
b. =
c. +
d. <
Answer: c. +

9. Which of the following is an absolute cell reference ?
a. $C$1
b. &C1$
c. ‪#‎C$1
d. ‪#‎C1#
Answer: a. $C$1

10. Getting data from a cell located in a different sheet is called:
a. Accessing
b. Referencing
c. Updating
d. Functioning
Answer: b. Referencing

11. Conditional count can be performed using:
a. Countiff()
b. Countif ()
c. Ifcount()
d. Iffcount()
Answer: b. Countif ()

12. Multiple calculations can be made in a single formula using:
a. Standard Formula
b. Complex Formula
c. Smart Formula
d. Array Formula
Answer: d. Array Formula

13. Chart in worksheet itself is known as:
a. Embedded Chart
b. Implied Chart
c. Inserted Chart
d. Overlapping Chart
Answer: a. Embedded Chart

14. When a formatted number does not fit within a cell, it displays:
a. ####
b. )DIV/0
c. ‪#‎DIV@
d. None of the above
Answer: a. ####

15. Red triangle at top right corner of a cell indicates:
a. There is an error in the cell
b. The font color of the text in cell is red
c. There is a comment associated with the cell
d. The cell can’t accept formula
Answer: c. There is a comment associated with the cell

16. To select multiple non-adjacent cells in a worksheet you will click them holding:
a. Ctrl key
b. Alt key
c. Shift key
d. Ctrl+_Shift key
Answer: a. Ctrl key

17. Formatting a cell in currency, you can specify:
a. Decimal places
b. Currency Symbol
c. Both of above -Ans
d. None of the above
Answer: c. Both of above -Ans

18. To insert three columns between columns D and E you would:
a. Select Column D
b. Select Column E
c. Select columns E,F and G
d. Select columns D,E and F
Answer: c. Select columns E,F and G

19. This key uniquely identifies each record in a table of a database is a:
a. Primary key
b. Key Record
c. Unique key
d. Field name
Answer: a. Primary key

20. What do you mean by one-to-many relationship between student and class table?
a. One student can have many classes
b. One class may have many student
c. Many classes may have many students
d. Many students may have many classes
Answer: a. One student can have many classes

21. Queries in Access can be used as:
a. View, change and analyze data in different ways
b. A source of records for forms and report
c. Only A
d. Both A and B
Answer: c. Only A

22. Good design determines:
a. Credibility
b. Readability
c. First impression
d. All of the above
Answer: d. All of the above

23. Objects on the slide that hold test are called:
a. Placeholders
b. Object holders
c. Auto layout
d. Test holders
Answer: a. Placeholders

24. Drag and drop features allows you to….
a. Switch from insert to over type mode
b. Move and copy text using the mouse
c. Move and copy text using the clipboard
d. Open a new document and drop it into the active document
Answer: b. Move and copy text using the mouse

25. When inserting page number in footer it appeared 1 but you wish to show a how can you do that?
a. From format menu choose bullets and numbering and configure necessary setting
b. From insert menu choose page number and specify necessary setting
c. Click on page number format tool and specify required setting
d. All of the above
Answer: c. Click on page number format tool and specify required setting

26. Access method in Hard disk is:
a. Random
b. Serial
c. Sequential
d. All of the above
Answer: d. All of the above

27. Back up of the data files will help to prevent:
a. Loss of confidentiality
b. Duplication of data
c. Virus infection
d. Loss of data
Answer: d. Loss of data

28. Which of the following retains the information it’s storing when the power to the system is turned off?
a. CPU
b. ROM
c. DRAM
d. DIMM
Answer: b. ROM

29. Which of the connector is used to plug a telephone line into a modem?
a. COM1
b. RJ-45
c. RJ-11
d. RJ-10
Answer: c. RJ-11

30. ____ has the shortest access times.
a. Cache memory
b. Virtual memory
c. Secondary memory
d. All of the above
Answer: a. Cache memory

31. What is BIOS an acronym for?
a. Bootstrap initial operation system
b. Basic input output startup
c. Boot initial operating startup
d. Basic input output system
Answer: d. Basic input output system

32. What do you call a single point on a computer screen?
a. Cell
b. Element
c. Pixel
d. Bit
Answer: c. Pixel

33. ASCII code of ‘A’ in decimal is:
a. 34
b. 98
c. 95
d. 65
Answer: d. 65

34. Computers virus:
a. Can destroy files
b. Can effect installed program
c. Can destroy boot sector
d. All of the above
Answer: d. All of the above

35. The output quality of a printer is generally measured by:
a. Dot per inch
b. Dot per meter
c. Dots printed per unit time
d. All of the above
Answer: a. Dot per inch

36. Which of the following is the programming language?
a. MS-Word
b. Java
c. Ms-Access
d. VISIO
Answer: b. Java

37. RJ-45 UTP cable has ____ cables.
a. 2 pair
b. 3 pair
c. 4 pair
d. 5 pair
Answer: c. 4 pair

38. Which one of the following printers is suitable for printing carbon copies?
a. Laser
b. Dot matrix Printer
c. Ink-jet
d. Drum
Answer: b. Dot matrix Printer

39. A raw or number used to identify storage location is called:
a. A byte
b. A record
c. An address
d. All of the above
Answer: c. An address

40. Which of the following is a file attribute?
a. Hidden
b. Archive
c. Read only
d. All of the above
Answer: d. All of the above

41. Which of the following is not a operating system?
a. Linux
b. Windows
c. Oracle
d. Dos
Answer: c. Oracle

42. Which of the following is not a component of control panel?
a. Keyboard
b. mouse
c. Monitor
d. Printer
Answer: c. Monitor

43. Short-cut key combination for closing windows is______
a. Ctrl +S
b. Alt + F4
c. Ctrl +V
d. F1
Answer: b. Alt + F4

44. _____tool helps to reduce file access time from disk.
a. Scandisk
b. Disk Defragmenter
c. Backup
d. Format
Answer: b. Disk Defragmenter

45. Which of the following is not type of page margin?
a. Left
b. Right
c. Center
d. Top
Answer: c. Center

46. Portrait and landscape are:
a. Page Orientation
b. Paper size
c. Page layout
d. All of the above
Answer: a. Page Orientation

47. Which of the following is not a font style?
a. Bold
b. Italics
c. Regular
d. Superscript
Answer: d. Superscript

48. A bookmark is an item or location in document that you identify as a name for future reference.
a. To add anchor in web page
b. To mark the ending of a paragraph of document
c. To quickly jump to specific location in document
d. To add hyperlinks in webpage
Answer: c. To quickly jump to specific location in document

49. Thesaurus tool in MS Word is used for:
a. Spelling suggestions
b. Grammar options
c. Synonyms and antonyms words
d. All of the above
Answer: c. Synonyms and antonyms words

50. What is the purpose of inserting header and footer in document?
a. To enhance the overall appearance of the document
b. To mark the starting and ending of page
c. To make large document more readable
d. To allow page headers and footers appear on document when printed
Answer: d. To allow page headers and footers appear on document when printed

Check Also

Solved PSC Question Paper of Exam 2071 | Computer Operator (Bibidh Sewa) | 2071-02-15 | Lok Sewa Aayog

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers Public Service Commission Competitive Written Exam 2071 Computer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *