Tuesday , December 12 2017
Recent Question Papers
Home » Lok Sewa Aayog » Solved Lok Sewa Aayog Question Paper of Exam 2070 | Assistant Computer Operator

Solved Lok Sewa Aayog Question Paper of Exam 2070 | Assistant Computer Operator

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers
Public Service Commission
Competitive Written Exam 2070
Assistant Computer Operator 2070-03-17
Exam Date: 2070-03-17
Time: 45 minutes
FM: 50
Key: C

Solved Question Paper Of PSC Assistant Computer Operator 2070.
Objective Questions (50 x 1 = 50 marks)

1. Which of the following function key activates the Thesaurus?
a) F5
b) F7
c) Shift+F7
d) F9
Answer: c) Shift+F7 

2. Mail Merge is used to
a) Combine two mails and create a word document
b) Combine static information in one document with variable information in another document
c) Combine mail in outlook express with word document
d) Combine static contents of two documents
Answer: b) Combine static information in one document with variable information in another document

3. Ctrl+ Shift+D is used for?
a) Double Underline
b) Wave underline
c) Dotted Underline
d) Dash Underline
Answer: a) Double Underline

4. AutoCorrect was originally designed to replace_______ words as you type.
a) Short, repetitive
b) Grammatically incorrect
c) Misspelled
d) None of the above
Answer: c) Misspelled

5. A character that is raised and smaller above the baseline is known as?
a) Outlined
b) Raise
c) Superscript
d) Subscript
Answer: c) Superscript 

6. What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on formatting toolbar?
a) 8 and 72
b) 8 and 64
c) 12 and 72
d) none of above
Answer: a) 8 and 72

7. What is the shortcut key used for paste a content in windows word
a) Ctrl+L
b) Ctrl+P
c) Ctrl+V
d) Ctrl+O
Answer: c) Ctrl+V

8. Which feature is commonly used for creating newspaper like format?
a) Newspaper
b) Row
c) Column
d) Format as newspaper
Answer: c) Column

9. Workbook is a collection of?
a) cells
b) worksheet
c) Workspaces
d) Projects
Answer: b) worksheet

10. Short-cut key to bring format cells dialog box is :
a) Ctrl+F
b) Ctrl+E
c) Ctrl+1
d) Ctrl+D
Answer: c) Ctrl+1

11. The cell reference $A$5 is a………..?
a) Relative cell reference
b) Absolute cell reference
c) Mixed cell reference
d) None of above
Answer: b) Absolute cell reference

12. Function to get sum of the contents of the cells A1, A2, B1, B2 is ……?
a) =SUM(A1+A2+B1+B2)
b) =SUM(A1:B2)
c) =TOTAL(A1..B2)
d) =SUM(A1,B2)
Answer: b) =SUM(A1:B2)

13. To edit the contents of cell ……?
a) Press F2
b) Double click on cell
c) Click on formula bar
d) All the above
Answer: d) All the above

14. Graphical representation of worksheet data
a) Pivot Table
b) Goal Seek
c) Graph
d) Scenario
Answer: c) Graph

15. Filter option is used to ……..?
a) Arrange data in alphabetical order
b) Arrange data in numeric order
c) Arrange data chronological order
d) Extract the records that meet given criteria
Answer: d) Extract the records that meet given criteria

16. The formula =IF(A1>B1, A1-B1, B1-A1) gives
a) Larger one from cell A1 and B1
b) Positive difference of A1 and B1
c) Contents of A1
d) Contents of B1
Answer: b) Positive difference of A1 and B1

17. What is the short cut key to select entire row in Excel sheet?
a) Ctrl+ Spacebar
b) Alt+Spacebar
c) Shift+ Spacebar
d) Ctrl+Shift+Spacebar
Answer: c) Shift+ Spacebar

18. In Excel worksheet the Name Box:
a) Appears to the right of the menu bar
b) Appears to the bottom of the menu bar
c) Appears to the left of the formula bar
d) Appears with status bar
Answer: c) Appears to the left of the formula bar 

19. Short-cut key Ctrl+Shift+; inserts ….. at the current cell.
a) Current Date
b) Current Time
c) =TOTAL(A1..B2)
d) =SUM(A1,B2)
Answer: b) Current Time

20. A box that identifies the patterns or colors that are assigned to the data series or categories in a chart
a) Data label
b) Title
c) Data series
d) Legend
Answer: d) Legend

21. What are the different views to display a table :
a) Datasheet View
b) Design View
c) Pivot Table & Pivot Chart View
d) All of above
Answer: d) All of above

22. Which of the field has width 8 bytes?
a) Memo
b) Number
c)Date and time
d) Hyperlink
Answer: c)Date and time

23. Two tables can be linked with relationship so that the data integrity can be enforced. Where can you find Relationship command?
a) File Menu
b) View Menu
c) Database Menu
d) Tools Menu
Answer: d) Tools Menu

24. Which Key combination is used to save slides?
a) Ctrl+R
b) Ctrl + X
c) Ctrl + S
d) Ctrl + W
Answer: c) Ctrl + S

25. A file which contains readymade styles that can be used for a presentation is called
a) Auto Style
b) Template
c) Wizard
d) Pre formatting
Answer: b) Template

26. Which of the following devices can be used to directly image printed text?
a) OCR
b) OMR
c) MICR
d) All of above
Answer: a) OCR

27. The ALU of a computer responds to the commands coming from ……….
a) Primary Memory
b) Control section
c) External Memory
d) Cache Memory
Answer: b) Control section

28. Memory address are represented by:
a) Character code
b) Binary Codes
c) Binary word
d) Parity bit
Answer: b) Binary Codes

29. Programs designed to perform specific task is known as
a) System software
b) Application Software
c) Utility programs
d) Operating system
Answer: b) Application Software

30. Time during which a job is processed by the computer is.
a) Delay Times
b) Real Time
c) Execution time
d) Down Time
Answer: c) Execution time

31. The term gigabyte refers to
a) 1024 bytes
b) 1024 kilobytes
c) 1024 megabytes
d) 1024 gigabyte
Answer: c) 1024 megabytes 

32. To produce high quality graphic (hardcopy) in color, you would want to use a/n
a) RGB monitor
b) Plotter
c) Ink-jet printer
d) Laser printer
Answer: b) Plotter

33. In the IBM PC-AT, what do the words AT stand for
a) Additional Terminals
b) Advance technology
c) Applied technology
d) Advanced terminology
Answer: b) Advance technology

34. An error in computer data is called
a) Chip
b) Bug
c)CPU
d) Storage device
Answer: b) Bug

35. IBM 1401 is
a) First Generation Computer
b) Second Generation Computer
c) Third Generation Computer
d) Fourth Generation Computer
Answer: b) Second Generation Computer

36. UNIVAC is
a) Universal Automatic Computer
b) Universal Array Computer
c) Unique Automatic Computer
d) Unvalued Automatic Computer
Answer: a) Universal Automatic Computer

37. EBCDIC stands for
a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
b) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
c) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
d) Extended Binary Case Decimal Interchange Code
Answer: a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

38. Which of the following is first generation of computer?
a) EDSAC
b) IBM-1401
c) CDC-1604
d) ICL-2900
Answer: a) EDSAC

39. Which of the following memories has the shortest access times?
a) Cache Memory
b) Magnetic Bubble Memory
c) Magnetic Core Memory
d) RAM
Answer: a) Cache Memory

40. In windows, to check disk for error and to repair, one can use
a) Disk Defragmenter
b) Format
c) Scandisk
d) Antivirus
Answer: c) Scandisk

41. The procedure to close the computer is called
a) Close
b) Exit
c) Go
d) Shutdown
Answer: d) Shutdown

42. In MS Window to cycle through programs currently running, one can use
a) Shift + Tab
b) Ctrl + Tab
c) Alt + Tab
d) Tab
Answer: c) Alt + Tab 

43. To set local time and day-light saving in MS Window one has to open_____ in control panel
a) Fonts
b) Add Remove Program
c) Display
d) Regional Setting
Answer: d) Regional Setting

44. Operating system is also known as:
a) Database
b) System software
c) Hardware
d) Printer
Answer: b) System software

45. In MS-Word, format painter is used to:
a) Paint the background of text
b) Paint the fore-ground of text
c) To copy the formatting and content
d) To copy the formatting of one segment to other segment
Answer: d) To copy the formatting of one segment to other segment

46. Which of the following is not a menu
a) Window
b) Help
c) Tools bar
d) Insert
Answer: c) Tools bar

47. Which key should be pressed to start a new paragraph in MS Word?
a) Down cursor Key
b) Enter key
c) Shift + Enter
d) Ctrl + Enter
Answer: b) Enter key

48. Which of the following bar is not available in MS-Word
a) Toolbar
b) Formula Bar
c) Status Bar
d) Menu Bar
Answer: b) Formula Bar

49. Pressing F8 key for three times selects
a) A word
b) A sentence
c) A paragraph
d) Entire document
Answer: b) A sentence

50. The Keystrokes Ctrl + I is used to
a) Increase font size
b) Inserts a line break
c) Indicate the text should be bold
d) Applies italic format to selected text
Answer: d) Applies italic format to selected text

Check Also

Solved PSC Question Paper of Exam 2071 | Computer Operator (Bibidh Sewa) | 2071-02-15 | Lok Sewa Aayog

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers Public Service Commission Competitive Written Exam 2071 Computer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *